Björn Kuipers: Onderwijs is topsport!

Plezier in je werk is sterk afhankelijk van het team waar je in werkt. Ik spreek niet alleen uit ervaring, maar dat is ook de eindcoclusie van een inspiratievolle lezing van onze nationale trots Björn Kuijpers. Het was ‘onze’ scheidsrechter zelf die zei: “Onderwijs is topsport!”

Onderwijs is topsport

Het was de oneliner van onze lerarendag binnen Xpect Primair. Vijf oktober is de dag van de leraar en onze stichting zet ons dan jaarlijks in het zonnetje met inspirerende lezingen, workshops en dit jaar overigens een geweldige derde helft.

Sommige collega’s genoten zelfs van een “sudden death”, maar dat zegt genoeg over de passie van deze mensen. De passie voor het vak, maar ook het klaar staan voor elkaar.

Bjorn-en-Tjeerd-Willem-II

We waren gisteren te gast in het Willem II stadion te Tilburg.

Ik ben geen voetbalfan, maar ik heb sinds gisteren nooit eerder een parallel kunnen vinden met het onderwijs; tot de lezing van niemand minder dan Björn Kuipers. Onderstaande titel zegt exact waar het op staat.

Rekenen op je team

Je MOET kunnen bouwen op je team. In 2007 kraakte mijn motivatie voor het onderwijs en ik weet sinds gisteren waarom. Een leidinggevende is de sleutel tot een team dat het maakt of kraakt. Daarna volgt je team. Helaas was het in 2007 dat mij deed kraken. Nu moet ik erbij zeggen dat mijn passie voor radio hét duwtje in de rug was om mijn heil buiten het onderwijs te zoeken om vervolgens weer terug te keren.

Ik denk dat een team met de neuzen in dezelfde richting mijn passie had kunnen onderdrukken. Achteraf ben ik er blij mee dat dit niet is gebeurd. Het is gek hoe sommige dingen kunnen verlopen. Ondanks 3 jaar het onderwijs de rug toe te keren, was mijn 3-jarig uitstapje naar Efteling Radio niet voor niets. Ik durf zélfs te zeggen dat die ervaring mijn onderwijs rijker maakt. Sterker nog, het is nog maar het begin. Ik kan er nu nog niet al te veel over kwijt, maar ik kom daar zeker een keer op terug.

Teamsport

Terug naar de lezing van Björn. Het was maandagochtend; een niet echt inspirerend tijdstip, maar hij is de eerste in mijn leven die mij op maandagochtend wist te boeien. De passie spatte er vanaf.

Hij wist met veel bravoure en prachtige fragmenten ons mee te nemen in ZIJN team. In cruciale voorbeelden, zelfs tijdens het WK 2014, liet hij zien hoe belangrijk het is dat je kunt rekenen op mensen die je organisatie maken of kraken.

Mijn team

Vorig jaar heb ik het plezier in onderwijs teruggevonden op de Jeanne d’Arc; er werkt een team dat je helpt en onvoorwaardelijk ondersteunt. Ja lieve collega’s, ik ben jullie niet vergeten! Nu werk ik op De Vijf Hoeven en daar tref ik een zeker zo vergelijkbaar warm bad met enthousiasme, passie en léérkracht!

Sinds gisteren realiseer ik me ook dat motivatie, enthousiasme en autonomie in mijn rol als leerkracht de spiegel is naar de leerling en dat dit een strakke parallel is naar een directeur ten opzichte van het team!

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − 13 =