Beste starter, herintreder en zij-instromer

Leerkracht word je door de ontdekking van léérkracht

Ik ben meester van groep 6 op De Vijf Hoeven in Tilburg, man, leraar, coach, innovator, radiomaker, grapjas, maar wat maakt mij nu een goede leerkracht voor een kind?

Download hier het originele artikel in de complete editie Xpectacles Man

Door de jaren heen heb ik geworsteld met die identiteit, mijn motivatie om les te geven, omdat er zoveel moest. Ik ben zelf gevlucht uit het onderwijs, omdat ik elders het gras groener vond. Geen uitdaging, professionele ruimte om te leren. Niet weten wat ik nodig had. Het werken met kinderen vond/vind ik prachtig, maar er moest zoveel. Ook nu is dat zo, maar één ding is veranderd. Ik maak het verschil door zelf te bepalen hoe ik ermee omga. Maar was het gras elders wel groener? Of zag ik het verkeerd?

Neem de leiding over jezelf
Je leest, ziet en hoort het overal; werkdruk, te laag salaris, elke dag anders, maatschappelijke problemen, veeleisende ouders waarvan er een stel andere normen en waarden hanteren dan jij en de school. Steeds meer op school, minder thuis.

Je kunt er wat van vinden, maar je bent nog altijd regisseur van jezelf. Hoe ga je ermee om? Dat is iets wat ik de laatste drie jaar ontdek en er nog steeds over leer. Heb ik mijn bestemming bereikt? Nee! Werkdruk is nog steeds een ding voor mij, maar dat heeft met mezelf te maken. Ik leer nog steeds, merk dat ik inloop, maar nog steeds blijf ik achter t.o.v. bij mijn collega’s die geen onderbreking hebben gehad in hun onderwijscarrière. Is dat erg? Nee!

Passie

Ik was er klaar mee en wilde een uitstapje naar De Efteling; Radio maken. Dat was/is mijn passie! Van jongs af aan was creativiteit mijn drijfveer om te bedenken, onderzoeken, maken en te delen. Een natuurlijke drang die te verklaren was als een persoonlijke interesse en een talent dat gedreven werd door intrinsieke motivatie; een brandstof die mij liet leren op een manier die bij mij past(e).

En nu? Niets is daarin veranderd. Mijn levensweg is een blauwdruk voor het pad dat ik elk kind en elke leraar gun, maar dan in de korte variant; ook voor jou als aspirant-leraar. Het onderwijs van nu en de toekomst transformeert in een zelfgestuurd systeem waarin leraren centraal staan als het gaat om het creëren van de ideale leeromgeving voor kinderen met als doel kwalitatief goed onderwijs. Een omgeving waarin elk kind zich begrepen voelt en kan leren zoals elke individuele natuur voelt welke richting het op wil en kan.

Léérkracht

Leerkracht gestuurd, maar dan in een andere betekenis zoals die jarenlang bedoeld was. Léérkracht ontstaat vanuit intrinsieke motivatie. Wat wil jij leren? Wat is jouw passie? Wat maakt jouw authentiek? En, wat heb JIJ nodig om kinderen dat te geven wat je wil geven? Geef dat aan! Dat is de kracht van je succes van leren. Deel jouw passie in je onderwijs en je leerlingen, collega’s en ouders gaan vanzelf mee op reis, want enthousiasme, passie en positivisme zijn de brandstof van leren én leven!

Meester Tjeerd
Leraar van het Jaar 2017

Column voor het personeelsblad van Xpect Primair. Een reis van leren binnen en buiten het onderwijs.

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + elf =