Hoezo een prikje?

Waar blijft de échte gezonde investering in vitaal onderwijs?

‘Leraren hebben een prikje nodig!’ In kindertaal klinkt dit héél betuttelend voor een beroepsgroep die écht wel weet wat ze nodig heeft, maar ik moest toch even goed met mijn ogen knipperen toen ik de stelling van Viroloog Ab Osterhaus las. Ja, het staat er écht: ‘Verplichte griepprik voor leraar voorkomt lege klassen.’

‘Leraren hebben een prikje nodig!’

Van het woord ‘verplichten’ krijgen we in onderwijsland al heel vlug jeuk, maar een verplicht vaccin voor leerkrachten? Eerlijk is eerlijk; Een betere metafoor voor de staat van het onderwijs had ik niet kunnen bedenken, omdat viroloog Ab Osterhaus hiermee hoogstwaarschijnlijk onbedoeld létterlijk de vinger op de zere plek legt. Het onderwijs is inderdaad ziek. Hoe het komt? Slecht onderhoud van een inmiddels zwak immuunsysteem. Na het grieppriknieuws vraag ik me met vele anderen nogmaals af: Waar blijft de échte gezonde investering in vitaal onderwijs?

Symptoombestrijding

Onze sector heeft een slecht onderhouden immuunsysteem. Één op de vier leraren heeft burn-out klachten, een grote groep wordt onderbetaald, werkt over, wordt slecht ‘verzorgd’ en dát is precies de optelsom wáárom anderen niet besmet willen worden met een hardnekkig virus; het lerarentekort!

Ieder weldenkend mens snapt dat sommige vaccins prima zijn, maar de griepprik is echt géén oplossing voor het lerarentekort. Een griepvirus muteert en de meest recente griep is bovendien bestand tegen het vaccin. Iedereen weet dat je lijf (lees: luisteren naar jezelf) de beste raadgever is bij een goede verzorging van je immuunsysteem.

Voorkomen is beter dan genezen

Een oud gezegde is ‘Voorkomen is beter dan genezen.’ Dat doe je met gezonde voeding, voldoende beweging, ontspanning en een gevarieerd eetpatroon. Niet voor niets is dat al eeuwenlang het beste onderhoud voor je immuunsysteem. Een gezonde balans zorgt voor vitale mensen. Echter is dat helaas niet de realiteit. Een grote groep kan een gezonde leefstijl niet eens betalen. Ze willen wel, maar hebben de middelen niet om in dat gezonde levensonderhoud te voorzien. Je wordt afhankelijk van dure zorg. Goedkoop is dus écht duurkoop, want de economie (lees: o.a. de farmaceutische industrie) vaart er wel bij.

‘Een gezonde balans zorgt voor vitale mensen’

Ironisch genoeg geldt dat ook zo voor de vitaliteit in het onderwijs. Neem de dure uitzendbureaus die invalleerkrachten detacheren als voorbeeld. Zeg maar gerust de ‘farmareuzen van het onderwijs’. Die varen wel bij het lerarentekort, omdat de flexwet de in potentie goede leerkracht wegjaagt. Alle zekerheid en vooruitzichten op vast werk verdwijnen als sneeuw voor de zon. Op de werkvloer voelt de invaller en/of de starter/zij-instromer/herintreder dat ook. De behoefte aan begeleiding is groot, maar die is er door gebrek aan facilitering (lees: tijd/geld om dat te kunnen doen) niet/nauwelijks. Het gevaar van iemand ‘vlug’ op weg helpen of bepaalde taken niet over te dragen werkt averechts, omdat de invalkracht zich niet gelijkwaardig of gewaardeerd voelt. Gevolg: dure uitzendbureaus schieten als paddenstoelen uit de grond en/of mensen kiezen voor een andere carrière. Het lerarentekort wordt daardoor alleen maar groter, omdat er geld wegsijpelt op plaatsen waar je het niet wil en er geen structurele aanpak is om de werkelijke oorzaken aan te pakken.

Onderzoek

Inmiddels ontstaan er vanuit alle kanten initiatieven om de ziektekiem(en) bij de oorsprong in kaart te brengen. Po in Actie bestaat al bijna één jaar en kijk eens wat voor berg er in beweging komt. Het PO Front kwam daaruit voort, omdat de sector zelf heel goed aanvoelt wat er mis is. Met de site lerarentekortisnu.nl worden de symptomen steeds beter zichtbaar en zien we pas echt hoe het onderwijs (lees: leraar, kind en ouder) daaronder gebukt gaat. Omdat we toch ook wel willen blijven lachen hebben we nu de De Luizenmoeder die het ziektebed enigszins verlicht, maar van een echt genezingsproces is geen sprake.

Genezen

Ondertussen probeert men op allerlei manier de kwaaltjes van het onderwijs te genezen. Besturen proberen met invallers van  dure uitzendbureaus extra bloed toe te dienen.  De overheid wil de opgelopen zweren ontsmetten met megaklassen en assistenten. Ook de nieuwe behandelmethode ‘het collegegeld verlagen‘ is jammer genoeg een hele grote wassen neus, omdat de overheid wel eerst de basisbeurs afschafte.

Kortom, een doekje voor het bloeden stelpt de wond niet.

De pabostudent in spé is niet achterlijk en haakt daarom al af bij het idee zich in de schulden te moeten steken voor een ondergewaardeerd beroep met uiteindelijk een niet HBO-waardig salaris zonder carrièreperspectief in het vooruitzicht. Kortom, een doekje voor het bloeden stelpt de wond niet.

De verplichte griepprik zoals die vandaag is geopperd, is slechts een op grote schaal dure injectie met een kortdurend effect. De symptomen komen namelijk snel weer terug omdat het virus muteert. Een prachtige metafoor voor de inhoud van het artikel ‘Altijd te laat’. Je leest er hoe Robert Sikkes de meer dan 100 jaar pijnlijke geschiedenis van het onderwijs blootlegt, omdat de overheid de problemen op de arbeidsmarkt in het onderwijs niet preventief te lijf gaat.

Second Opinion SP en Groen Links

Gelukkig zijn er partijen (SP en Groen Links) die een second opinion willen vanuit het werkveld en daarom vandaag de site Onderwijslaatjehoren.nl zijn gestart. Zie het als een bodyscan van het onderwijs, omdat je dan echt eerst naar je eigen levensstijl kijkt. Wie immers leert naar zichzelf te kijken, kan in de toekomst ook veel beter voorkomen (lees: werkdruk aanpakken en werken aan vitaliteit) in plaats van te moeten genezen.

Goedkoop is écht duurkoop!

En als blijkt dat het onderwijs echt wel een gezonde levensstijl nastreeft maar het niet kan betalen, moet de overheid zich echt maar eens achter de oren krabben. Preventief investeren in een aantrekkelijk vak kost écht veel minder geld, want net als het aloude gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’, is ‘goedkoop toch écht duurkoop’!

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − tien =