Kinderen maken hun eigen rekenonderwijs

Kinderen zijn in staat hun eigen onderwijs te ontwikkelen. Vandaag ontdekten de kinderen dat en ik ook; aan den lijve!

Eigenaarschap in de ontdekkingstocht is dé basis tot succeservaringen en dé motivatie tot léérkracht. Vandaag was zo’n dag dat dit heel duidelijk aan de oppervlakte lag. Het was een dag om nooit te vergeten; en dat met een klas die het sociaal-emotioneel best zwaar heeft. Je begrijpt natuurlijk dat we dat dan toch even mooi gevierd hebben…

Talenten

Het mooie van dit hele verhaal is dat een van de kinderen groep 6 nog een keer doet. Van zitten blijven is geen sprake, te meer omdat zij vandaag haar talent ontdekte om de kinderen in groep 6 iets te laten ontdekken.

Euro’s, kommagetallen, breuken en procenten

De combinatie in de titel is een vette kluif voor veel kinderen in de bovenbouw. Groep 6 is een extra moeilijk jaar waarin de sterken zich verder onderscheiden van de moeilijke rekenaars. Toch durf ik te stellen dat eigenaarschap en de ontdekkingstocht dit wel eens kan uitstellen, laat staan minimaliseren. Vandaag zag ik bij een groepje kinderen een enorme motivatie ontstaan, omdat ze iets geweldigs ontdekten.

Geld rekenen

Als we rekenen in het dagelijks leven dan gaat het hoofdzakelijk over geld. Laat dat gedeelte nu nog een issue zijn in mijn klas. De komende weken rekenen we alleen met geldsommen en gaan we ook echt rekenen met geld.

Vandaag startten we op dag 3. Met de betere rekenaars op het gebied van geld zaten we aan tafel. Na een korte instructie over de geldstructuur met biljetten en munteenheden werd al snel duidelijk dat er met honderdtallen heel vlug gemakkelijk te rekenen valt. Het ‘kwartje’ viel al snel bij de verdeling van 2X50 en 4X25. Met de briefjes van 20 op tafel kwamen de kinderen al snel tot de conclusie dat er daar vijf van nodig zijn.

Ik koos bewust voor een schema zoals dat ook wordt gebruikt bij breuken. Zoals hieronder:

100
50 | 50
25 | 25 | 25 | 25

Al heel snel ontdekten de kinderen het (ver)delen. Het kind dat groep 6 overdeed, maakte de opmerking: “Hé, dit schema gebruiken we ook bij breuken!” Een buitenkansje, omdat dit de rest triggerde om het schema aan te vullen…

Blij

Ik was zó blij met deze opmerking, omdat hier dé kans ontstond om een kind te prijzen dat een jaartje extra niet zag zitten. Dan heb ik nog niet gesproken over de kans om de basis te leggen voor groep 7 en 8…

Ineens begon er een enorme energie aan motivatie te borrelen bij dit groepje kinderen. Breuken, procenten en na de opmerking: “Wat als die 100 euro 100 cent is; hoe zien de getallen er dan uit?” Kommagetallen kregen ook een plaats en de basis voor vervolglessen was gelegd.

Nadat een leerling opmerkte dat we een schema voor aan de muur moeten maken was “onze” les helemaal geslaagd. Het vervolg resulteerde in eigen schema’s die nog wel bijgeschaafd dienen te worden, maar dit is dan écht van de kinderen. Een uitgangspunt dat cruciaal is bij de vervolglessen én succesvol onderwijs!

 

 

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + een =