Kinderen in de echte wereld leren!

De basisschool; het is een minimaatschappij, maar waarom is dat, tot naast het aanbieden van onderwijs, slechts beperkt tot het sociale aspect en mankeert het aan echt samenwerken zoals wij volwassenen dat ook doen op ons werk?

Onderwijs beredeneerd vanuit wat we kinderen moeten aanbieden is het nog echt te veel gericht op 20th Century Education Skills. Motivatie is ver te zoeken en je ontneemt kinderen de kans om te willen leren en talenten te ontwikkelen.

Inspiratie is er nodig! De vorige week werd ik getrakteerd op inspiratie tijdens het Xpect Event met en lezing van Björn Kuipers over topsport. Bovenstaande foto spreekt voor mijn interesse in teamwork, eigenaarschap en eigen doelen nastreven.

Echt leren

Echt leren doe je door te doen. Op dit moment werk ik met een kleine groep mensen aan een soort van ‘nieuwe school’ concept waarin kinderen echte dingen leren door te gaan maken. Het mooie is dat ik daarin twee werelden mag verbinden die in principe niets met elkaar van doen hebben, maar waar wel juist ongekende kansen liggen. Twee werelden waarin ik heb gewerkt en die mij in de combi juist erg inspireren en motiveren tot prachtig onderwijs.

Mediapark in de klas

Kinderen komen dagelijks heel wat uurtjes in aanraking met media. Hoe gaaf zou het zijn als je kinderen mediabewust maakt door ze zelf media te laten produceren? Het mediapark is hét communicatiecentrum van Nederland en ligt in Hilversum waar juist taal de sleutel is tot wat wij dagelijks tot ons nemen via allerlei media.

Waarom ontbreekt dat anno 2015 nog in ons onderwijs? Media zetten we in als aanvulling op ons onderwijs, maar waarom niet als leermiddel?!

Websites maken, artikelen schrijven, radioreportages en televisieopnames met wereldthema’s als onderwerp ‘de wereld’ om te leren ontdekken en eigen talenten te ontwikkelen. Naast traditionele media horen daar ook de nieuwste ontwikkelingen bij zoals 3d printen, programmeren en andere ontwikkelingen op ICT gebied.

Door hier op in te zetten daag je kinderen uit tot ontdekken en onderzoeken. Door zelf te doen en maken, krijgt onderwijs betekenis. Kinderen zien in waarom ze taal, spelling en begrijpend lezen krijgen aangeboden.

Leerachterstand in onderwijs

In ons onderwijs praten we heel vaak over het inlopen van leerachterstanden bij kinderen, maar laten we het eens hebben over de leerachterstand bij onderwijsprofessionals die leerachterstanden bij kinderen moeten aanpakken.

Er ligt voor ons leerkrachten een zware taak. Naast motivatie en uitdagingen bij kinderen, hebben wij echt een flinke inhaalslag te maken. Ik ben dan ook van mening dat ICT en 21st Century Skills ons onderwijs vele malen efficiënter kan maken en ons werk juist kan verlichten.

Helaas is dat al jaren een flinke kluif, omdat ‘de onderwijzer’ een hardnekkig kritisch karakter kent en functioneert op eigen succeservaringen uit het verleden. Bovendien werken we allemaal erg hard, maar evalueren we te weinig de effecten van het gedane werk met als doel aanpakken te corrigeren. Van daaruit beredeneerd zien we nieuwe ontwikkelingen juist als extra werkbelasting en werkdruk, terwijl het juist ons werk vele malen efficiënter kan maken.

Elke dag is anders, maar de aanpak blijft hetzelfde.

Elke dag is anders, maar de aanpak blijft hetzelfde. Durven veranderen is een moeilijk thema. Vandaag hadden we een studiemiddag op school en ik ventileerde in een klein groepje ideeën (in verkennende fase) over hoe we onderwijs functioneel en betekenisvoller kunnen maken. De eerste vragende opmerking was: “Waar komt dat dan nu ineens vandaan?”

Ik hekel dergelijke tegenvragen en schoot in de verdediging. Alsof ik me moest verantwoorden. Later bedacht ik me dat de betreffende collega mijn beeld weerspiegelt zoals ik eerder beschreef.

Ik ga daarom ook niet in op het antwoord, maar de vraag zegt genoeg over de sceptische houding als het gaat om nog niet bewezen vernieuwingen. We durven te weinig en beredeneren ons onderwijs in de praktijk alleen op datgene wat werkt of wat we al jaren doen.

Als je hard werkt, maar concludeert dat het niet werkt, MOET je juist vernieuwen. Wat heb je te verliezen? Juist, NIETS! Want wat je al deed, werkte ook niet!

“Fouten maken mag en je moet het altijd proberen!” We vertellen onze kinderen dit dagelijks, maar we doen het zelf te weinig? Als leerkracht ben je de spiegel van het kind en moet je mee in datgene waartoe je kinderen juist motiveert. Onderwijs moet dan óók elke dag anders…

Taal, onderwijs en media

Taallessen, spelling, begrijpend lezen, wereldoriëntatie; het zijn vakken die we geven, maar we kunnen als samenhangend geheel veel meer betekenis geven aan ons onderwijs. Taal is de verbindende factor, maar als leerkrachten leggen wij die verbinding te weinig, omdat we te traditioneel denken en graag kaderen, omdat dat het verantwoorden gemakkelijk maakt. Echter merken we wel dat we er niet mee verder komen. Resultaten zijn te laag en de motivatie neemt mettertijd af bij kinderen.

Uitstapje

Na 10 jaar lokale radio en interesse voor radio maakte ik een 3-jarig uitstapje naar Efteling Kids Radio. Mijn werk met kinderen en het onderwijsverleden hielpen mij deze stap te zetten na een jaar freelancen bij Omroep Brabant. Sindsdien zie ik enorme kansen voor kinderen om onderwijs anders in te richten. Je kunt het zien als een uitstapje naar de Efteling, maar het heeft mij wel doen inzien dat leren pas leuk is als je er betekenis aan geeft.

Taal en communicatie is daarin de verbindende factor. Media is niets anders dan communicatie van informatie, kennis en vaardigheden die onze kinderen willen leren.

Binnenkort maak ik weer twee uitstapjes. Een uitstapje naar de ITEM een studiereis naar Londen en Hilversum. Een stad en een dorp met de gemene deler van onderwijskansen. De ITEM is nieuw voor mij en ga ik vooral beleven.

Hilversum is voor mij althans net als de Efteling; Een schoolreisje. Een ‘dagje uit’ naar de mensen die dagelijks met taal bezig zijn. Ik ga met een aantal inspirerende collega’s de mediawereld ontdekken met als doel -om de kwaliteit vanuit de échte maatschappij- onderwijs te verrijken in de minimaatschappij op school.

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + 11 =